Mee naar een bokscoaching, ervaring van Bart Kappers

Sinds een paar maanden bieden wij vanuit Click Re-integratie ook bokscoaching aan. Dat wordt verzorgd door onze collega Gonnie Veldink. Bokscoaching is een methodiek die gedragspatronen inzichtelijk maakt door met elkaar aan de slag te gaan met bewegingen uit de bokssport.

Recent werd mij door een werkgever gevraagd om één van de werkneemsters aan te melden voor deze vorm van coaching dus zo gezegd, zo gedaan. We hebben een aantal sessies gepland en bij de eerste mocht ik aanwezig zijn (omdat deze werkneemster dat graag wilde). Zo kon ik de toegevoegde waarde van bokscoaching mee ervaren.

Gonnie weet vanuit haar ervaring de werkneemster op het gemak te stellen, te enthousiasmeren voor de methodiek en had ook oog voor het goed faciliteren van de randvoorwaarden van de coaching. Dit maakte dat er een open sfeer ontstond, waarin de werkneemster zich kwetsbaar op durfde te stellen naar Gonnie en zich over durfde te geven aan de methodiek. Al vrij snel kwam hierdoor gedrag naar boven waar werkneemster zich niet zo bewust van was, maar wel herkende. Niet alleen op het werk, maar ook op andere domeinen in haar leven.

Gonnie wist door de juiste vragen te stellen, allereerst draagvlak te creëren voor de waarneming die zij had uit het gedrag van deze werkneemster. Verder reikte zij een aantal praktische tools aan die de oorsprong van de gedragspatronen inzichtelijk maakten, de gevolgen van deze gedragspatronen en vervolgens het ombuigen van het huidige gedrag naar gewenst gedrag.

De werkneemster heeft deze eerste bokscoaching als buitengewoon positief ervaren. En ook voor mij als collega was de opbrengst hoger dan ik had verwacht, hoewel ik vooraf al positief stond tegenover deze methode. Zeker een aanrader!